|   Både   |   Havne   |   Vurderinger   |   Nyheder   |   Brugte både   |   LinkGuide   |   Debatforum   |

Den 9. maj 2021

Tips & tricks

 
Hvordan maler jeg glasfiberbåden over vandlinien?
Hvordan maler jeg glasfiberbåden over vandlinien?  Når glasfiberbåden er over sin første ungdom, er det uundgåeligt, at fribordet bliver trist og falmet. Fribordet er ydersiden af skroget over vandlinien.
Af:  Ask-Alex.dk - Den 06-08-2005
  Du skal bruge:
- Universalrengøringsmiddel og skurebørste
- Klude
- Rensemiddel
- Tokomponent epoxyspartelmasse
- Slibepapir
- Slibeklods eller rystepudser
- Spartel
- Tokomponent epoxyprimer
- Tokomponent polyuretanmaling
- Malepude (planstryger) og pensel (eller sprøjtemaleudstyr)
- Fortyndere
- Åndedrætsværn og handsker
Det kan få nyt liv med en malet overflade. Det kan blive smukt og mere holdbart end den oprindelige gelcoat, og udvalget af farver er stort. Det er imidlertid et forholdsvis stort og tidskrævende arbejde.

Forberedelse:
Har du mulighed for at arbejde indendørs under malerarbejdet med båden, er det en ubetinget fordel. Ellers bør du overveje at konstruere en overbygning, så båden kan dækkes med en presenning, som du kan arbejde under. Foregår arbejdet udendørs på en fælles bådplads, er du meget afhængig af gode vejrforhold, og du har samtidig naboer at tage hensyn til. Det duer ikke at tørslibe, når andre i nærheden er ved at færdigmale. Aftal derfor med naboerne, hvornår du kan slibe, og undersøg, hvornår det er sikkert at male.

Fjern først alle beslag, der kan komme i vejen under arbejdet på fribordet. Det er også en god idé at afmontere fenderlisterne, så der kan males helt op til fribordets kant.

Vask fribordet ned med et universal rengøringsmiddel. Brug en skurebørste, og skyl grundigt efter med rigeligt ferskvand. Tør overfladen med tørre klude, og lad den eftertørre nogen tid.

Når fribordet er tørt, skal det afrenses omhyggeligt med fx sprit eller degreaser (affedter). Det skal gøres for at fjerne alle urenheder. Det er især vigtigt, fordi de voks- og silikoneprodukter, der anvendes til fribordets vedligeholdelse, skal renses bort, hvis du vil opnå et godt resultat.

Nu kan ridser og skader i fribordet spartles ud. Du kan fx bruge en tokomponent epoxyspartelmasse. Den består af to komponenter, der sammenrøres inden brug. Det er vigtigt, at du blander massen grundigt, og at du er omhyggelig med blandingsforholdet, især hvis du blander små portioner.

Når spartelmassen er hærdet, skal de spartlede partier slibes ned, så de er i niveau med det originale fribord. Læs brugsanvisningen på spartelmassen for at finde ud af, hvornår den er hærdet og klar til afslibning.

Derefter skal hele fribordet slibes grundigt, så alle ujævnheder forsvinder, og hele overfladen matteres. Du kan vælge at vådslibe med slibeklods og slibepapir (nr. 240), eller du kan tørslibe og evt. bruge en rystepudser. Husk i så fald åndedrætsværn.

Alt slibestøv skal nu fjernes. Det sikres bedst ved at skylle fribordet med rigeligt ferskvand. Brug også en blød børste eller en svamp, så du er sikker på, at alle rester fra slibeprocessen forsvinder.

Når overfladen er helt tør skal den grundes med 2 lag epoxyprimer. Det er en grundmaling, der er meget modstandsdygtig overfor vandgennemtrængning, og den sikrer god vedhæftning for den maling der skal påføres fribordet.

Der findes et bredt udvalg af en- og tokomponente malinger til fribordet. De går under forskellige betegnelser, bl.a. emalje, lak og lakfarve. De enkomponente produkter er generelt lettere at arbejde med og at påføre. Det er forholdsvis let at opnå et smukt resultat med enkomponente malinger.

Tokomponente polyuretanmalinger til fribordet er en hel del vanskeligere at påføre, men deres glans og slidstyrke er til gengæld uovertruffen. Et fribord, der er behandlet med tokomponent maling, kan normalt holde dobbelt så længe, som hvis der er tale om et enkomponent produkt. I det følgende beskrives, hvordan disse tokomponente malinger anvendes.

Malingen består af to komponenter, der sammenrøres inden brug. Det er vigtigt, at man altid rammer det rigtige blandingsforhold, så vær ekstra omhyggelig, hvis du blander små portioner. Malingen hærder ikke hurtigere, fordi du blander for meget hærder i, den bliver kun dårligere.

Hvis du maler udendørs, er det vigtigt at undgå dug, fugt, støv og direkte solskin. Temperaturen skal være mindst 10 grader. Du kan undgå, at støv blæser op fra jorden, mens du maler ved at vande området omkring båden.

Det bedste resultat får du, hvis fribordet sprøjtemales. Det kræver dog meget sikkerhedsudstyr, en hel del øvelse, og meget grundig afdækning. Du kan også opnå et flot resultat med en malepude (planstryger). Du bør anvende handsker og åndedrætsværn under arbejdet.

Malepuden skal ikke dyppes ned i malingen. Brug i stedet en pensel til at lægge en passende mængde maling på malepuden, på den måde kan kantstriber undgås. En anden og mere effektiv metode kræver to mand. Én, der påfører fribordet maling med pensel, og én, der efterstryger malingen med malepude lige bagefter.

De fleste firmaer, der producerer maling til både, har færdige programmer for maling af fribordet, og de udgiver brochurer, der udførligt vejleder i brugen af deres produkter. Følg disse vejledninger og de forskrifter, der følger med malingsdåserne. Vær opmærksom på, at malingen ofte skal fortyndes med en særlig fortynder, og husk at ventilation, luftfugtighed og temperatur har betydning for tørretid og overmalingsintervaller.

For at opnå et holdbart resultat skal du påføre flere lag primer og maling. Derfor kan det godt betale sig at rense og genbruge dine maleredskaber. Det kan gøres ved hjælp af samme fortynder, som bruges til den maling, du anvender. Når du indkøber maleredskaber, bør du sikre dig, at de ikke ødelægges af opløsningsmidler i den maling, du planlægger at anvende.

Der er ofte et ganske kort overmalingsinterval mellem sidste lag primer og første lag maling, som det er vigtigt at overholde. Hvis du bruger malepude, skal du sikre dig, at malingen egner sig til denne påføringsmetode. Fribordet skal have 2 eller gerne 3 lag af den valgte maling. Så er der et godt lag, som du kan polere på i årene fremover.

Vær opmærksom på, at malingen er nogle måneder om at gennemhærde, så du bør ikke polere dit nymalede fribord den første tid. Derefter er det dog en god idé at bruge en polish eller voks, der er specielt udviklet til både. Med en god voks eller polish beskyttes overfladen mod urenheder og mod nye ridser og misfarvninger.
>

Kontakt Sejlerland.dk | E-mail | Om Sejlerland.dk | IT i Haderslev | Opskrifter p?kalorielet mad |

Copyright Sejlerland.dk